live streaming olympic 2012

Assalamualaikum dan salam semalaya.

ERM....kepada sesiapa yang tiada ASTRO...anda juga berpeluang menonton secara live melalui siaran tv tempatan iaitu tv1. Tetapi terhad kerana kita tidak dapat melihat kesemua acara secara live.

Bagi mereka yang berkemampuan... Maksud di sini ialah anda mempunyai internet dan pc/laptop.Ayuh kita tengok secara live streaming. Mudah kan.Maca Euro baru - baru ni.hehe.

Anda boleh saksikan di sini.

PANAHAN WANITA CANTIK

Assalamualaikum dan salam semalaya.

Erm dunia ini penuh dengan pancaroba.hehe.Macam lagu dalam nasyid plak. Erm sebayu nak kongsikan video yang membolehkan lelaki - lelaki yang suka mengorat time naik motor.Ini mungkin perkara dan kesan yang akan anda lalui kalau tabiat suka mengorat "awek" ketika menunggang motor.Renung - renungkan...

video 

 

IT:ORI KE HANDSET ANDA!

Assalamualaikum dan salam semalaya.

Erm kita sedia maklum bahawa kebanyakan produk - produk yang dihasilkan kini dibuat di negara China berikutan kos pembuatan atau penghasilan sesuatu produk tersebut lebih murah. Negara China merupakan salah sebuah negara yang memegang tampuk dalam dunia pasaran.Maka tidak hairanlah produk yang kita guna pada hari ini kebanyakan diperbuat daripada negara tersebut.Boleh dikatakan setiap produk yang wujud kini telah didatangkan daripada China.Hal ini termasuklah handset.


hiasan semata mata





ORI atau TIDAK?. Rasanya kebanyakan pengguna handset/handphone lebih mengetahui kot. Sebayu saja je nak buka balik isu ini.Al maklumlah,tidak semua perkara kita tahu.That why wujudnya perkataan "Tazkirah" beerti peringatan. Ilmu ini kena sentiasa disebar walaupun kita dah lama tahu.Tak salahkan?.

Ok.bagaimana nak tahu handset anda berada dalam keadaan atau dihasilkan daripada kilang asal .Jom baca di sini.


Pertama sila taip *#06#, Akan keluar IMEI bermaksud International Mobile Equipment Identit. Kemudian semak nombor IMEI telefon anda di kedudukan 7 dan 8. Contoh : 358671017470473. Sila lihat pada kedudukan ke 7 dan 8 ialah 01.
Berikut adalah kualiti handphone mengikut pengeluar. Cuba check handphone anda, adakah ia berada ditahap yang selamat?

  • 02 atau 20 adalah dari China : Kualiti rendah
  • 08 atau 80 adalah dari Germany : Kualiti serdahana
  • 01 atau 10 adalah dari Finland : Terbaik
  • 00 atau 03 atau 04 adalah dari kilang asal : Sangat tebaik
  • 13 adalah dari Azerbaijan : Sangat kurang kualiti dan merbahaya 

 p/s: Sejauh mana kesahihan maklumat ini sebayu mohon maaf.Seandainya berlaku kesilapan,mohon maaf kerana sebayu hanya menampaikan hasil pembacaan sebayu.

baca jom baca

Assalamualaikum dan salam semalaya.

Just nak berkongsi gambar - gambar yang mendatangkan faedah.Rugilah kalau kita tak nak kongsi bersama.Bukan senang orang yang buat gambar ini demi kebaikan bersama.Betul x?Selalu gambar artis je kita lekat atau tampal kat dinding.Hah dengan pendekatan macam ini (bergambar),harap - harap maksud atau mesej yang nak disampaikan tercapai.Orang kata, menggunakan ilustrasi merupakan kaedah terbaik dalam menjadikan medium penyampaian sesuatu maklumat.Pendek kata - mudah difahami.

Jom baca :















Semoga mereka yang senantiasa menyampaikan sesuatu perkara yang baik akan diterima Allah. Semoga Allah memberkati kehidupan golongan - golongan yang senantiasa mahu berbuat baik meskipun hanya menggunakan ilustrasi sebagai medium berdakwah.

Maaf sebab sebayu tak dapat nak nyatakan siapakah pemilik sebenar bagi setiap ilustrasi di atas.Mohon kebenaran untuk berkongsi karya mereka.

Sekian.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Salam pembuka kata dari Rakan Semalaya untuk orang malaya.

Assalamualaikum dan salam semalaya.

Terima kasih diucapkan kepada sahabat kerana sudi menjenguk saya di laman blog yang baharu sahaja diaktifkan. Sebenarnya,saya sudah lama untuk mempunyai sekurang-kurangnya laman sosial sendiri seperti blog.Sebelum ini saya sudahpun mempunyai sebuah blog iaitu shahrilsebayu@blogspot.com namun tidak dapat di update kerana beberapa musabab. Jadi, terpaksalah membuat blog baru dengan nama yang berbeza iaitu rakan semalaya.

Tentu anda bertanya, mengapa pula rakan semalaya dipilih? macam tak cun je.Bagi saya rakan semalaya ini macam unik je.Entahlah tetiba sahaja saya terfikir untuk meletakkan nama rakan semalaya.

Namun, yang paling penting saya mempunyai laman blog sendiri. Bebas untuk menulis namun tertakluk kepada peraturan alam iaitu Akta Multimedia dan Hak Cipta. Yelah kan tak fasal-fasal masuk berita atau surat khabar mengenai kesalahan yang tak patut kita lakukan seperti meniru artikel atau menyebar fitnah dan mengadu domba. Tak baikkan macam itu.

Sekarang ini, macam-macam blog yang diwujudkan.Setiap blog mempunyai agenda settingnya sendiri. Maknaya mereka menulis di dalam blog untuk tujuan tertentu sama ada berbentuk positif mahupun negatif.

Dalam membaca hasil penulisan seseorang, kita harus mempunyai ilmu atau guidelines dalam kita menerima sesuatu idea atau pendapat seseorang penulis itu kerana kita tidak tahu sama ada sumber tersebut benar atau fitnah semata - mata apatah lagi sengaja direka-reka. Dalam dunia cyber kini, manusia boleh melakukan apa sahaja yang mereka rasa perlu termasuklah menjatuhkan seseorang atau sesebuah pihak dalam mereka untuk mencapai matlamat mereka.

Jika dibincang hal ini, banyak yang perlu dirungkaikan. Kita mempunyai Perlembagaan yang kita sanjung atau sebagai garis panduan. Jadi, kita harus beretika dan berfikiran rasional dalam melahirkan atau mengeluarkan sesebuah pendapat.
Kita akan bincang hal ini kemudian..


Salam Semalaya.