AGAMA:PAHLAWAN TEWAS KATA - KATA IBUNYA

Assalamualaikum dan salam semalaya.


Baru – baru ini saya ada terbaca sebuah buku berkenaan WANITA. Buku ini bersumberkan Islam.Justeru, saya mahu berkongsi bersama maklumat yang saya rasa kita patut tahu dan sebarkannya. Saya bukanlah seorang yang berpendidikan agama yang tinggi dalam berdikusi atau menyentuh bab – bab agama Islam.Namun, saya di sini memohon kepada mana – mana penerbit buku agar saya coretkan maklumat tersebut dalam warkah blog saya ini. Bukan tujuan untuk menyalin bulat –bulat tetapi saya terpaksa menyalin bulat – bulat agar maksud dan tafsirannya tepat dan bersesuaian dengan sesuatu ayat atau petikan yang di ambil daripada Al – Quran. Sekiranya tafsiran tersebut salah atau terdapat kemusyikilan, saudara dan saudara seagama bolehlah memberitahu pada saya..InsyaAllah.

CERITA 1.
Dewasa kini, pelbagai masalah sosial kian menjalar dan menular dalam masyarakat kini meskipun kehidupan kita bergerak pantas seiring dengan kemajuan teknologi kini. Kita sentiasa mengharapkan pembangunan teknologi terutama dalam sistem

APA IMPIAN AKU???

Assalamualaikum .

Perghh...sebut fasal impian,setiap orang ada impian.Bukan impian Impiana pula..hehe.Erm impian..sebut fasal impian tentulah merujuk kepada perkara yang kita impi - impikan atau yang kita mahu.betulkan.Impian kita ini lebih kepada kehendak kita.

Setiap orang mesti ada impian.Kalau tiada impian,macam tak lengkap pula hidup kita sebabnya kita manusia ini ada perasaan dan perasan...hahaha.gurau je.Setiap orang impikan kita hidup bahagia, dapat beli atau borang pakaian dan kasut yang berjenama atau sesuai,impikan suami atau isteri yang soleh,handsome dan cun melecun...

Apa yang bagus mengenai IMPIAN ialah apabila kita ada impian atau perkara yang kita mahukan,maka kita akan berusaha untuk mendapatkannya.Ala,contoh paling sesuai ialah macam anda mengorat seorang awek (perempuan) yang cun, baik dan manja..hehe.

Erm kalau bab impian ini,aku ada impian yang aku bak sangat - sangat capai.Banyak benda dan perkara nak sentuh atau sebut dekat sini tetapi biarlah rahsia.Cuma aku nak kongsi impian aku ialah dua perkara aku nak mliki sangat iaitu pertama. (tengok gambar di bawah ini)

Ninja Kawasaki model terbaru.

6 fakta menarik tetapi kelakar? jom baca disini.

Assalamualaikum dan salam semalaya.
sekadar hiasan.
Erm kali ini sebayu ingin berkongsi dengan anda berkenaan 6 fakta menarik dan kelakar tetapi hakikatnya membawa atau menjadi salah satu pemangkin berlakunya permanasan global. Fakta ini dipetik daripada buku terjemahan 100 Things You SHOULD about SAVING THE EARTH.

Jom sama – sama kita membaca fakta – fakta yang menarik ini:

*      Percaya ATAU Tidak.

Ahli Sains berpendapat bahawa paras laut mungkin meningkat sebanyak satu meter atau lebih menjelang tahun 2100. Tiga juta tahun dahulu, Bumi adalah lebih panas, bacaan paras air laut adalah 200 meter lebih tinggi berbanding dengan hari ini. Maka, kita mungkin akan akan menghadapi keadaan yang sama lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Salam pembuka kata dari Rakan Semalaya untuk orang malaya.

Assalamualaikum dan salam semalaya.

Terima kasih diucapkan kepada sahabat kerana sudi menjenguk saya di laman blog yang baharu sahaja diaktifkan. Sebenarnya,saya sudah lama untuk mempunyai sekurang-kurangnya laman sosial sendiri seperti blog.Sebelum ini saya sudahpun mempunyai sebuah blog iaitu shahrilsebayu@blogspot.com namun tidak dapat di update kerana beberapa musabab. Jadi, terpaksalah membuat blog baru dengan nama yang berbeza iaitu rakan semalaya.

Tentu anda bertanya, mengapa pula rakan semalaya dipilih? macam tak cun je.Bagi saya rakan semalaya ini macam unik je.Entahlah tetiba sahaja saya terfikir untuk meletakkan nama rakan semalaya.

Namun, yang paling penting saya mempunyai laman blog sendiri. Bebas untuk menulis namun tertakluk kepada peraturan alam iaitu Akta Multimedia dan Hak Cipta. Yelah kan tak fasal-fasal masuk berita atau surat khabar mengenai kesalahan yang tak patut kita lakukan seperti meniru artikel atau menyebar fitnah dan mengadu domba. Tak baikkan macam itu.

Sekarang ini, macam-macam blog yang diwujudkan.Setiap blog mempunyai agenda settingnya sendiri. Maknaya mereka menulis di dalam blog untuk tujuan tertentu sama ada berbentuk positif mahupun negatif.

Dalam membaca hasil penulisan seseorang, kita harus mempunyai ilmu atau guidelines dalam kita menerima sesuatu idea atau pendapat seseorang penulis itu kerana kita tidak tahu sama ada sumber tersebut benar atau fitnah semata - mata apatah lagi sengaja direka-reka. Dalam dunia cyber kini, manusia boleh melakukan apa sahaja yang mereka rasa perlu termasuklah menjatuhkan seseorang atau sesebuah pihak dalam mereka untuk mencapai matlamat mereka.

Jika dibincang hal ini, banyak yang perlu dirungkaikan. Kita mempunyai Perlembagaan yang kita sanjung atau sebagai garis panduan. Jadi, kita harus beretika dan berfikiran rasional dalam melahirkan atau mengeluarkan sesebuah pendapat.
Kita akan bincang hal ini kemudian..


Salam Semalaya.