baca jom baca

Assalamualaikum dan salam semalaya.

Just nak berkongsi gambar - gambar yang mendatangkan faedah.Rugilah kalau kita tak nak kongsi bersama.Bukan senang orang yang buat gambar ini demi kebaikan bersama.Betul x?Selalu gambar artis je kita lekat atau tampal kat dinding.Hah dengan pendekatan macam ini (bergambar),harap - harap maksud atau mesej yang nak disampaikan tercapai.Orang kata, menggunakan ilustrasi merupakan kaedah terbaik dalam menjadikan medium penyampaian sesuatu maklumat.Pendek kata - mudah difahami.

Jom baca :















Semoga mereka yang senantiasa menyampaikan sesuatu perkara yang baik akan diterima Allah. Semoga Allah memberkati kehidupan golongan - golongan yang senantiasa mahu berbuat baik meskipun hanya menggunakan ilustrasi sebagai medium berdakwah.

Maaf sebab sebayu tak dapat nak nyatakan siapakah pemilik sebenar bagi setiap ilustrasi di atas.Mohon kebenaran untuk berkongsi karya mereka.

Sekian.


0 Response to "baca jom baca"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Salam pembuka kata dari Rakan Semalaya untuk orang malaya.

Assalamualaikum dan salam semalaya.

Terima kasih diucapkan kepada sahabat kerana sudi menjenguk saya di laman blog yang baharu sahaja diaktifkan. Sebenarnya,saya sudah lama untuk mempunyai sekurang-kurangnya laman sosial sendiri seperti blog.Sebelum ini saya sudahpun mempunyai sebuah blog iaitu shahrilsebayu@blogspot.com namun tidak dapat di update kerana beberapa musabab. Jadi, terpaksalah membuat blog baru dengan nama yang berbeza iaitu rakan semalaya.

Tentu anda bertanya, mengapa pula rakan semalaya dipilih? macam tak cun je.Bagi saya rakan semalaya ini macam unik je.Entahlah tetiba sahaja saya terfikir untuk meletakkan nama rakan semalaya.

Namun, yang paling penting saya mempunyai laman blog sendiri. Bebas untuk menulis namun tertakluk kepada peraturan alam iaitu Akta Multimedia dan Hak Cipta. Yelah kan tak fasal-fasal masuk berita atau surat khabar mengenai kesalahan yang tak patut kita lakukan seperti meniru artikel atau menyebar fitnah dan mengadu domba. Tak baikkan macam itu.

Sekarang ini, macam-macam blog yang diwujudkan.Setiap blog mempunyai agenda settingnya sendiri. Maknaya mereka menulis di dalam blog untuk tujuan tertentu sama ada berbentuk positif mahupun negatif.

Dalam membaca hasil penulisan seseorang, kita harus mempunyai ilmu atau guidelines dalam kita menerima sesuatu idea atau pendapat seseorang penulis itu kerana kita tidak tahu sama ada sumber tersebut benar atau fitnah semata - mata apatah lagi sengaja direka-reka. Dalam dunia cyber kini, manusia boleh melakukan apa sahaja yang mereka rasa perlu termasuklah menjatuhkan seseorang atau sesebuah pihak dalam mereka untuk mencapai matlamat mereka.

Jika dibincang hal ini, banyak yang perlu dirungkaikan. Kita mempunyai Perlembagaan yang kita sanjung atau sebagai garis panduan. Jadi, kita harus beretika dan berfikiran rasional dalam melahirkan atau mengeluarkan sesebuah pendapat.
Kita akan bincang hal ini kemudian..


Salam Semalaya.