nota ptd 2012

Assalamualaikum dan salam semalaya.

Erm esok bersamaan dengan 12 Mei 2012, dianggarkan hampir 30,000 calon akan menduduki peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik. Wow, banyakkan.Jumlah tersebut sebayu ketahui melalui sebuah website kerjaya yang menjual soalan - soalan ramalan PTD.

Sebenarnya, kaedah terbaik bagi calon - calon yang menduduki peperiksaan perlulah dari kalangan mereka yang suka membaca isu - isu semasa. Peperiksaan ini mempunyai skop yang sangat luas.Berbeza dengan peperiksaan pegawai lain seperti Pegawai Kastam dan Perangkawan yang terjurus hanya kepada bidang tersebut.Contoh disini (Pegawai Kastam), boleh dianggarkan hampir 80% akan bertanya mengenai KASTAM dan selebihnya isu - isu semasa lain.Harus ingat,terdapat kuata atau pembahagian dalam pemilihan kekosongan pegawai bergantung juga pada bidang masing - masing.

Tips PTD:

1) Baca buku pengajian am (STPM)
2) Banyak membaca surat khabar dan artikel di internet
3) Banyak berdoa dan tawakal.

0 Response to "nota ptd 2012"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Salam pembuka kata dari Rakan Semalaya untuk orang malaya.

Assalamualaikum dan salam semalaya.

Terima kasih diucapkan kepada sahabat kerana sudi menjenguk saya di laman blog yang baharu sahaja diaktifkan. Sebenarnya,saya sudah lama untuk mempunyai sekurang-kurangnya laman sosial sendiri seperti blog.Sebelum ini saya sudahpun mempunyai sebuah blog iaitu shahrilsebayu@blogspot.com namun tidak dapat di update kerana beberapa musabab. Jadi, terpaksalah membuat blog baru dengan nama yang berbeza iaitu rakan semalaya.

Tentu anda bertanya, mengapa pula rakan semalaya dipilih? macam tak cun je.Bagi saya rakan semalaya ini macam unik je.Entahlah tetiba sahaja saya terfikir untuk meletakkan nama rakan semalaya.

Namun, yang paling penting saya mempunyai laman blog sendiri. Bebas untuk menulis namun tertakluk kepada peraturan alam iaitu Akta Multimedia dan Hak Cipta. Yelah kan tak fasal-fasal masuk berita atau surat khabar mengenai kesalahan yang tak patut kita lakukan seperti meniru artikel atau menyebar fitnah dan mengadu domba. Tak baikkan macam itu.

Sekarang ini, macam-macam blog yang diwujudkan.Setiap blog mempunyai agenda settingnya sendiri. Maknaya mereka menulis di dalam blog untuk tujuan tertentu sama ada berbentuk positif mahupun negatif.

Dalam membaca hasil penulisan seseorang, kita harus mempunyai ilmu atau guidelines dalam kita menerima sesuatu idea atau pendapat seseorang penulis itu kerana kita tidak tahu sama ada sumber tersebut benar atau fitnah semata - mata apatah lagi sengaja direka-reka. Dalam dunia cyber kini, manusia boleh melakukan apa sahaja yang mereka rasa perlu termasuklah menjatuhkan seseorang atau sesebuah pihak dalam mereka untuk mencapai matlamat mereka.

Jika dibincang hal ini, banyak yang perlu dirungkaikan. Kita mempunyai Perlembagaan yang kita sanjung atau sebagai garis panduan. Jadi, kita harus beretika dan berfikiran rasional dalam melahirkan atau mengeluarkan sesebuah pendapat.
Kita akan bincang hal ini kemudian..


Salam Semalaya.