AWAS ! WANITA DIRABA DI ATM

Assalamualaikum dan salam semalaya.

Erm dunia sekarang sudah berubah.Baru sahaja beberapa hari lepas gempar dengan seorang lelaki yang dibelasah teruk akibat meraba punggung seorang teman wanita di kedai makan.Hari ini, sebayu ada terbaca dari sebuah blog mengenai seorang lelaki yang meraba di kaunter ATM.Mungkin dek tak tahan dengan nafsu,seorang lelaki tersebut bertindak meraba seorang wanita ketika wanita tersebut mengeluarkan duit di ATM. Dasyatkan. Bayangkan kita sedang beratur di depan ATM,tetiba kita diraba.Perghhh... nak je sebayu flying kick je. Hehehe.

Di bawah ini sebayu kongsikan gambar yang sebayu ambil dari sebuah blog :








Nasihat sebayu:

1.Berhati hati semasa kita berada dalam kawasan persekitaran yang sunyi walaupun ada cctv
2.Sebolehnya biarlah kita senantiasa ada teman / rakan .
3.senantiasa berwaspada dan mata tu jeling jelinglah kawasan persekitaran.Kekadang kita boleh perasan seseorang sedang memerhatikan gerak laku kita.Tapi janganlah bersangka buruk pula.biar kena pada tempatnya.
4.pakaian wanita tu janganlah membuatkan kaum Adam terseksa melihatnya.
5.sentiasa ingat MARUAH diri.

Sekian.....

0 Response to "AWAS ! WANITA DIRABA DI ATM"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Salam pembuka kata dari Rakan Semalaya untuk orang malaya.

Assalamualaikum dan salam semalaya.

Terima kasih diucapkan kepada sahabat kerana sudi menjenguk saya di laman blog yang baharu sahaja diaktifkan. Sebenarnya,saya sudah lama untuk mempunyai sekurang-kurangnya laman sosial sendiri seperti blog.Sebelum ini saya sudahpun mempunyai sebuah blog iaitu shahrilsebayu@blogspot.com namun tidak dapat di update kerana beberapa musabab. Jadi, terpaksalah membuat blog baru dengan nama yang berbeza iaitu rakan semalaya.

Tentu anda bertanya, mengapa pula rakan semalaya dipilih? macam tak cun je.Bagi saya rakan semalaya ini macam unik je.Entahlah tetiba sahaja saya terfikir untuk meletakkan nama rakan semalaya.

Namun, yang paling penting saya mempunyai laman blog sendiri. Bebas untuk menulis namun tertakluk kepada peraturan alam iaitu Akta Multimedia dan Hak Cipta. Yelah kan tak fasal-fasal masuk berita atau surat khabar mengenai kesalahan yang tak patut kita lakukan seperti meniru artikel atau menyebar fitnah dan mengadu domba. Tak baikkan macam itu.

Sekarang ini, macam-macam blog yang diwujudkan.Setiap blog mempunyai agenda settingnya sendiri. Maknaya mereka menulis di dalam blog untuk tujuan tertentu sama ada berbentuk positif mahupun negatif.

Dalam membaca hasil penulisan seseorang, kita harus mempunyai ilmu atau guidelines dalam kita menerima sesuatu idea atau pendapat seseorang penulis itu kerana kita tidak tahu sama ada sumber tersebut benar atau fitnah semata - mata apatah lagi sengaja direka-reka. Dalam dunia cyber kini, manusia boleh melakukan apa sahaja yang mereka rasa perlu termasuklah menjatuhkan seseorang atau sesebuah pihak dalam mereka untuk mencapai matlamat mereka.

Jika dibincang hal ini, banyak yang perlu dirungkaikan. Kita mempunyai Perlembagaan yang kita sanjung atau sebagai garis panduan. Jadi, kita harus beretika dan berfikiran rasional dalam melahirkan atau mengeluarkan sesebuah pendapat.
Kita akan bincang hal ini kemudian..


Salam Semalaya.