words kepada pdf

Assalamualaikum dan salam semalaya.

Hah kali ini sebayu nak kongsikan sedikit ilmu yang sebayu dapat selama sebayu bertapa di gunung cempedak..Wuhaha... sebayu gurau sahaja.Jangan marah ye.

Baru - baru ini adalah seorang hamba Allah iaitu rakan sebayu sendiri yang sekarang bakal menggenggam segulung ijazah (master). Nak dijadikan cerita semua thesis yang dikena buat kena convert kepada file pdf atau bahasa mudahnya pensyarah dia nak thesis dia disimpan dalam bentuk cakera liut (disc) dalam bentuk pdf. Jadi sahabat sebayu ini tak ada software untuk tukarkan file word kepada pdf. Kalau download dekat internet,semua seuruh "buy" dan paling meyedihkan kalau ada trial pun aduhai.... memang trial betul sebab bila di convert kan word kepada pdf memang menjadi tetapi ada background pula 'please purchase this license at www..blah...".. memang trial betul.MANTAP.
Sebenarnya mudah sahaja. Sebayu berfikir juga lebih baik sebayu kongsikan apa yang sebayu tahu kepada anda. Tetapi hakikatnya semua dah tahu word boleh convert kepada pdf. Cuma kat sini sebayu nak kongsi kepada mereka yang tidak tahu sahaja.Harap Maklum***

Dibawah ini sebayu telah mudahkan dengan turutan gambar. Anda hanya perlu melihat dan ikut apa yang ditunjukkan dalam gambar. Sebab apa sebayu menggunkan gambar. Alasannya mudah sekali. Pengajaran dalam bentuk imej atau ilustrasi lebih baik berbanding lisan.Tetapi lebih baik seandainya lisan + ilustrasi digabungkan.Tetapi di sini hanyalah info biasa. Tengok gambar ini sahaja anda sudah faham. Jom. Pastikan anda ada perisian Microsoft Words 2007.
Langkah pertama (1) :




Langkah kedua (2) :

 Langkah ketiga (3) :

jangan lupa tekan "run" selepas download.File kecil sahaja.

Langkah keempat (4) :



Hah kan mudah. Selepas ini kalau nak convert word kepada pdf mudah sahaja kan. 

Sekian terima kasih.

wassalam

0 Response to "words kepada pdf"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Salam pembuka kata dari Rakan Semalaya untuk orang malaya.

Assalamualaikum dan salam semalaya.

Terima kasih diucapkan kepada sahabat kerana sudi menjenguk saya di laman blog yang baharu sahaja diaktifkan. Sebenarnya,saya sudah lama untuk mempunyai sekurang-kurangnya laman sosial sendiri seperti blog.Sebelum ini saya sudahpun mempunyai sebuah blog iaitu shahrilsebayu@blogspot.com namun tidak dapat di update kerana beberapa musabab. Jadi, terpaksalah membuat blog baru dengan nama yang berbeza iaitu rakan semalaya.

Tentu anda bertanya, mengapa pula rakan semalaya dipilih? macam tak cun je.Bagi saya rakan semalaya ini macam unik je.Entahlah tetiba sahaja saya terfikir untuk meletakkan nama rakan semalaya.

Namun, yang paling penting saya mempunyai laman blog sendiri. Bebas untuk menulis namun tertakluk kepada peraturan alam iaitu Akta Multimedia dan Hak Cipta. Yelah kan tak fasal-fasal masuk berita atau surat khabar mengenai kesalahan yang tak patut kita lakukan seperti meniru artikel atau menyebar fitnah dan mengadu domba. Tak baikkan macam itu.

Sekarang ini, macam-macam blog yang diwujudkan.Setiap blog mempunyai agenda settingnya sendiri. Maknaya mereka menulis di dalam blog untuk tujuan tertentu sama ada berbentuk positif mahupun negatif.

Dalam membaca hasil penulisan seseorang, kita harus mempunyai ilmu atau guidelines dalam kita menerima sesuatu idea atau pendapat seseorang penulis itu kerana kita tidak tahu sama ada sumber tersebut benar atau fitnah semata - mata apatah lagi sengaja direka-reka. Dalam dunia cyber kini, manusia boleh melakukan apa sahaja yang mereka rasa perlu termasuklah menjatuhkan seseorang atau sesebuah pihak dalam mereka untuk mencapai matlamat mereka.

Jika dibincang hal ini, banyak yang perlu dirungkaikan. Kita mempunyai Perlembagaan yang kita sanjung atau sebagai garis panduan. Jadi, kita harus beretika dan berfikiran rasional dalam melahirkan atau mengeluarkan sesebuah pendapat.
Kita akan bincang hal ini kemudian..


Salam Semalaya.